24-25 augusti
Göteborgs Dans- och Teaterfestival
DEP
Van Huynh Company
Foto: Thuan Lam Hieu
Spelas
24 augusti kl 20:00
25 augusti kl 18:00
Längd
55 minuter
Biljetter
Boka biljetter på Göteborgs Dans- och Teaterfestivals hemsida.
”De levande behöver ljus och de döda musik” - Vietnamesiskt ordspråk
OBS! Dansarna i föreställningen är helt nakna.
Đẹp är det vietnamesiska ordet för vacker. I sitt senaste verk utforskar Dam Van Huynh influenser från sitt sydostasiatiska arv. I vietnamesisk kultur är döden en slags pånyttfödelse. När någon dör genomgår familj och närstående ritualer som ger den avlidne möjlighet att passera till en annan värld - ett högre varande.
I Đẹp utvecklar Van Huynh sitt rörelsespråk genom att ytterligare djupdyka i undersökandet av det mänskliga tillståndet. Dansarna i föreställningen är nakna, men inte enbart i det fysiska. Blottade och sårbara kan deras rörelse utan distraktioner börja där medvetandet lämnar den faktiska kroppen. Förstärkta av Martyna Poznanskas numinösa komposition manar rörelserna i Đẹp publiken att släppa taget och komma allt närmare känslan av att vara vid liv.
Idé och koreografi: Dam Van Huynh
Komposition och ljudlandskap: Martyna Poznańska
Ljus: Antony Hateley
Längd: 55 minuter
“Pina Bausch meets Bill Viola, then along comes Dam Van Huynh. An intense, beautiful and profound work once seen never forgotten." - Eighteen London
Koreografen Dam Van Huynh är verksam i London med sitt danskompani. Han har en unik koreografisk röst och utgår ofta från vardagliga situationer som han utforskar, repeterar och omformar till ett suggestivt rörelsespråk. Senast har ritualer från Vietnam stått i fokus för hans utforskande. Van Huynh är också konstnärlig ledare för kulturhuset Centre 151 i Hackney i London, en kulturell mötesplats för flyktingar från Laos, Vietnam och Kambodja.
Tillsammans med Göteborgs Dans och Teaterfestival bjuder 3:e Våningen in Dam Van Hyunh att arbeta i Göteborg i residens med sitt nya verk. ”Nu går jag djupare och betraktar återuppståndelsen – kanske i form av korta uppvaknande eller drömsekvenser”.
Residenset är del av Konstnärsnämndens Internationella Dansprogram och presenteras i samarbete med Konstnärsnämnden och Kultur i Väst.