Spelas
16 augusti kl 18:30
17 augusti kl 18:30
18 augusti kl 18:30
Fri entré
Föreställningen spelas vid Vadholmens Badplats, Södra Aröd Kungälvs Kommun (sök på Google maps på Vadholmens badplats) P-platser i närhet (400 m promenad i anpassad miljö, tillgängligt även för rullstol).
16–18 augusti 2019
I GUDARS SKYMNING
En dansupplevelse vid havet
MISSA INTE SOMMARENS STORA DANSHÄNDELSE 16-18 AUGUSTI – I GUDARS SKYMNING ÅTER PÅ KLIPPORNA I BOHUSLÄN.
Tusentals människor har upplevt, fascinerats och berörts av det dansverk Gun Lund skapade 1989. Sedan dess har det framförts med 10 års mellanrum på samma plats, Vadholmen i Kungälv. Detta är en klassiker i flera betydelser.
Nu är det alltså åter dags för 13 dansare att beträda klipporna i solnedgången och framföra detta storslagna epos om människa och natur där havet, berget och vinden är medaktörer.
Motiven är bl a hämtade från hällarnas ristningar, de svartklädda kvinnorna i Bohuslän, riterna och kulten. Men allt utspelas i nuet framför åskådarnas ögon - vad man ser och upplever är öppet för allas tolkningar.
Två av dansarna har medverkat alla fyra gånger som föreställningen spelats 1989, 1999, 2009 och 2019, andra är med för första gången - så bildas en tidsmässig och konstnärlig kedja.
Liksom en solförmörkelse eller annan astronomisk händelse dröjer det tio år innan den kan upplevas igen. I Gudars Skymning tillhör platsen och det levande kulturarvet.
Packa picknick-korgen och ta er till Vadholmens badplats 16-18 augusti. I kvällningen när solen står lågt inleds dansföreställningen. Den drivs framåt av mäktiga trumrytmer och musik av Jonny Axelsson
Fritt inträde. Välkomna!
Föreställningen spelas fredag 16 augusti, lördag 17 augusti, söndag 18 augusti kl 18.30 Vadholmens Badplats, Södra Aröd Kungälvs Kommun (sök på Google maps på Vadholmens badplats) P-platser i närhet (400 m promenad i anpassad miljö, tillgängligt även för rullstol).
I GUDARS SKYMNING
Koreografi: Gun Lund
Musik: Jonny Axelsson
Dansare: Joachim Berntsson, Luisa Denward, Katarina Eriksson, Love Hellgren, Gunilla Jansson, Ingrid Kullberg-Bendz, Kyrie Oda, Torun Odlöw, Olof Persson, Helen Ridal Hultén, Lina Räftegård, Åsa Thegerström, Anna Westberg
Slagverk: Jonny Axelsson, Per Ekblad, Thomas Bjelkeborn
Kostym: Anna Klevenås Kraft
Pyroteknik: Lars Persson, Finn Pettersson
Illustrationer: Brit Swedberg
Foto: Mic Calvert, Lars Persson
Produktion: Peter Rundkvist, Lars Persson
Grafisk Form: Tre Art Reklambyrå
Tack till Pia Solberg för hjälp med grafisk produktion och till Vadholmens badkiosk och Vadholmens Simskola som välvilligt ställt upp med lokaler, elström med mera.
Med stöd av Kungälvs Kommun, Statens Kulturråd, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Kommun, Tre Art Reklambyrå AB.
E=mc2 Danskonst och koreografen Gun Lund
Gun Lund och Lars Persson är koreografen och läkaren som lever och arbetar ihop. Tillsammans driver de E=mc2 Danskonst – en dansgrupp som gjort sig känd långt utan- för landets gränser för sina nyskapande dansverk.
Tiden och rummet, geometrin och flödet är centrala teman liksom samarbetet med kompositörer, bildkonstnärer, arkitekter, ljus- skapare och vetenskapsmän. Gruppen har genomfört en rad stora och spektakulära projekt – många som först ansetts både galna och orealistiska, men som sedan fascinerat, gett oanade perspektiv och nya insikter. Dansen förenar tänkande och handling på ett ytterst påtagligt sätt.
Gun Lund är idag en av Sveriges främsta koreografer, mångfaldigt belönad av Konstnärsnämnden, Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen. 2006 fick hon Sveriges Teaterkritikers Danspris, 2010 belönades hon med en statlig inkomstgaranti för konstnärer för ”en konstnärlig verksamhet av hög kvalitet och med stor betydelse för svenskt kulturliv.”
Gun Lund söker alltid det ultimata rummet för sina koreografiska idéer. Hon står bland annat bakom uppmärksammade dansverk som ”Världens tak – Pamir i våra hjärtan” (1993) som spelades på taken i Göteborgs innerstad, ”Omtagning – med nya förtecken” (2004–2007) skapad för Aeroseums underjordiska hangarer vid Säve flygplats och Chalmers magnifika kopparbunker, ”Juniperus” (2014) för Axvalla Hed och de senare verken ”Linier” (2015), ”Sketches of the World” (2015), ”Fields in Motion” (2017), ”Third Movement” (2018) och ”Digital Footprints” (2019) skapade för scenrum.