START      OM      PROGRAM      AKTUELLT      BILJETTER      NYHETSBREV      KONTAKT      ARKIV      ENGLISH

 

JAPANLÖRDAGAR I TRÄDGÅRDEN

Försökshallen

Lördagar kl 14:00

Under ett antal lördagar levandegör vi 3:e Våningens japanska trädgård med flera spännande akter. Ta en paus från omvärlden och landa en stund i vår oas, drick en kopp te och låt dig underhållas av ett japaninspirerat program.

 

Lördagsprogrammen startar kl 14:00 och är kortare program om ca 20 min (om inte annat anges). Valfri entréavgift - en efter förmåga upplevelsebaserad donation.

 

 

 

PROGRAM JAPANLÖRDAGAR

 

10/9 VERNISSAGE

Betraktelser av Håkan Wettre, fd. intendent på Göteborgs Konstmuseum.

Musik av Martina Öhrling och Jan Rådvik, cello och tenorsax. OBS! kl 13:00

 

17/9 GAGUNG

Gagung / David Sundquist spelar vanligtvis med orkestern Vanligt Folk och diverse andra konstellationer. Här framför han en förprogrammerad improvisation på japanska och svenska maskiner. https://soundcloud.com/gagung

 

8/10 STEFAN OSTROWSKI & OVE ELVSTAM

 

15/10 GUNILLA WITT OCH ANNA SVENSDOTTER

 

22/10 NONAKA KUMIKO – RESONANCE IN GARDEN

 

29/10 ELSBETH BERGH OCH REBECCA EVANNE

 

12/11 FRAUKE – WOLF MOON "OKURI OOKAMI"

 

19/11 STAFFAN SVENSSON OCH GUN LUND

 

26/11 LISA NORDSTRÖM – Sonica Sequence Remix

 

3/12 CHRICHAN LARSON

 

14/1 ISA MARIA KVENSLER

Dansaren och koreografen Isa Maria Kvensler i en japansk teceremoni.

 



 

Martina Öhrling och Jan Rådvik / Foto: Johannes Luchmun

 

 

TEMA JAPAN

Under hösten 2016 förvandlas 3:e Våningen till en japansk oas! Tillsammans med japanske trädgårdsdesignern Sachimine Masui omvandlar vi vår utställningshall till en trädgård, ett meditativt landskap där japansk och svensk estetik möts.

Läs mer om utställningen här.

 

TILL SCENEN har vi bjudit in en rad spännande koreografer och scenkonstnärer. Butho, robotdans, nō-inspirerat drama - vi utlovar stor variation med något för alla smaker!

Läs mer om höstens scenprogram här



TIDIGARE LÖRDAGSPROGRAM I HÖST:

 

Lördag 8 oktober kl 14:00

STEFAN OSTROWSKI & OVE ELVSTAM

Samtal om japansk estetik

 

Samtalet kommer att cirkulera kring begreppet "wabi-sabi", samt några andra anknytande begrepp. Vi kommer ges en ingång i estetiken kring te samt några råd om hur man kan använda wabi-sabi i sitt eget skapande. Det kommer också ges exempel på hur japaner som arbetar i projekt använder s.k. Daruma-dockor i sina arbeten, enklare material för detta finns på plats och möjlighet att prova på själv för den som vill!

 

STEFAN OSTROWSKI är konstvetare med kinesisk och japansk inriktning. Han har diplomexamen och en MA från London i detta ämne samt en svensk MA i konstvetenskap. Professionell bakgrund: reklambranschen. Han har stort intresse för japansk tekeramik från 1500-talet och framåt, åt det felbrända, trasiga och lagade som vördas som japanska nationalskatter.

 

OVE ELVSTAM är trädgårdsmästare med särskilt intresse för Japan. Han bla. deltagit i arbetet med att anlägga Botaniska Trädgårdens japanska stenträdgård.

 

 

 

Lördag 15 oktober kl 14:00

GUNILLA WITT & ANNA SVENSDOTTER

Text och tvärflöjt i växelverkan

 

Anna Svensodotter spelar modern japansk musik för soloflöjt och Gunilla Witt möter upp musiken med texter ur Kuddboken. Vårt japanska stenlandskap utgör en omgivande harmonisk scenografi.

 

Kuddboken skrevs av av Sei Shōnagon (794 - 1185) som var hovdam vid kejsarpalatset i Kyoto och hennes dagbok räknas till den japanska litteraturens klassiker.

Anna spelar Hymn av Ryohei Hirose och Itinerant (In Memory of Isamu Noguchi) av Toru Takemitsu - ett stycke skrivet till minne av konstnären och landskapsarkitekten Isamu Noguchi, som bl.a. anlagt Stenträdgården i Unescohuset i Paris.

 

Anna Svensdotter, flöjt, har funnits på den svenska scenen för samtida musik och improvisation sedan 90-talet. Är ständigt nyfiken på nya ljud och ny musik och alltid med en stark musikalitet och personlighet. Hon jobbar i nära samarbete med flera tonsättare, och spelar med flera olika ensembler, t.ex. kammarmusik i flöjtkvartetten 40f, och fri improvisation i trio Ek/Janson/Svensdotter. I experimentella kvartetten Parkour arbetar man med språket som en förlängning av instrumenten.

 

Gunilla Witt, poet och koreograf, har gjort sig känd för sina egensinniga solon och duetter, där hon blandar dans och poesi. Hon debuterade som poet 1997 med diktsamlingen Allt hon begär (W&W). Var en av grundarna till scenen Atalante i Göteborg 1987, där hon var en av de konstnärliga ledarna fram till 2006. "Gunilla Witt skapar koreografisk poesi, egenartad och med stor auktoritet. Hennes verk avlyssnar och borrar djupt i den kvinnliga existensen." - Bodil Persson, Dagens Nyheter.

 

 

 

Lördag 22 oktober kl 14:00

RESONANCE IN GARDEN

Nonaka Kumiko

 

Längd: ca 50 minuter

 

Exklusiv konsert i vår japanska stenträdgård med Nonaka Kumiko från Kyoto. Hon spelar egenkomponerade verk på japansk traditionell noh-flöjt, visuellt ackompanjerade av en serie projektioner av japanska fotografer och illustratörer. Sällan känns Japan så levande mitt i Göteborg! En vacker, stämningsfull inblick i japansk kultur.

 

NONAKA KUMIKO är noh-flöjtist från Kyoto, Japan. 1986 tog hon examen från International Christian University in Tokyo (Liberal Arts). Hon har spelat piano och fiol sedan barndomen och fann tidigt ett intresse av japansk traditionell musik. Efter att ha tagit lektioner i noh-flöjt av lärare Hiroyuki Matsuda började hon framträda offentligt 1994. Nonaka Kumiko spelar både solo och i olika sammansättningar av musiker och är en återkommande gästspelsakt på olika event och festivaler, lokalt i Japan såväl som internationellt. Hon är dessutom kompositör och komponerar egna verk med särskild känsla för noh-flöjtens egenskap och ton. Några av dessa kompositioner spelas på 3:e Våningen i oktober.

 

Program:

Castella av Nonaka Kumiko

Amatarasu (fulfilled heaven) av Nonaka Kumiko

Arrangemang av traditionell noh-dans-musik:

Japan, a Visionary Landscape in Beauty

Poetry of Spirits

 

Foton: Tomoaki Kirino

Illustrationer: Ryo Watanabe

 

OM JAPANSK NOH-KAN (NOH-FLÖJT)

Noh-kan är en japansk flöjt som traditionellt används i de klassiska japanska dramerna Noh, Koygen och Kabuki. Det finns inga säkra källor för hur flöjten kom till, men man tror att noh-kan i delar av sin konstruktion härstammar från ryu-teki (Gagaku flute). Noh-kan består av en yttre och en inre bambu-pipa. Längden varierar, ca 10 cm. Konstruktionen ger flöjten en skarp, kraftig, något ostämd och alldeles unik ton.

 

Hemsida: www.fuu-chou-sha.jp

 

Läs mer

 

 

Lördag 29 oktober kl 14:00

MED XENAKIS IN I RUMMET

Elsbeth Bergh & Rebecca Evanne

 

Längd: ca 20 minuter

 

ELSBETH BERGH spelar musik för viola av kompositören Iannis Xenakis, dans av REBECCA EVANNE.

 

Iannis Xenakis var matematiker, arkitekt och kompositör. Elsbeth Bergh spelar "Embellie, viola solo" (1981) och möter rumsligheten i hans musik i 3:e våningens japanska trädgård. Rebecca Evanne tolkar musikstycket i dans.

 

Elsbeth Bergh är altviolinist och kammarmusiker, spelar bla. i Ensemble Makadam, Sonanza och Karlsson Barock.

 

Rebecca Evanne är koreograf, dansare och pedagog, utbildad vid Performing Arts School. Har arbetat med koreografer som Olof Persson, Gun Lund, Torbjörn Stenberg och Sabina Dalfjäll och uppträtt på scener som Dansens hus, 3:e våningen, Debaser, Lorensbergsteatern, Dansstationen, Moderna Dansteatern, Chinateatern, Scandinavium och i SVT.

 

 

 

Lördag 12 november kl 14:00

WOLF - MOON "OKURI OOKAMI"

Frauke

 

Längd: ca 25 minuter

 

Gryningslandet. Ylar, flocken stämmer in, som böljande vågor sveper trummans slag fram genom bergen och mörkret.  Månen flyter ner som en varm mjölk. En vit flod bildas. Virvlar, leker, smeker varje glömd fåra. Lätta steg, snabbare än skuggor. Se utan att bli sedd. Vädrar och känner doften av månfloden. Vilda, kraftfulla hopp, i balans och suddas ut. Träder fram och landar mjukt.

 

Det centrala temat i verket Wolf är att belysa sambandet mellan dag och natt, månens cykler, och hur de påverkar naturens drifter och instinkter. I verket Wolf utforskas våra starka grundläggande behov, hur de verkar i samklang med månens faser och växelverkan dag och natt. Vargen och dess relation till månen är ett tecken på en samhörighet med dess livgivande kraft.

 

Wolf är det avslutande verket i trilogin MOON. Månens gravitationskraft styr vattnets rytm och cykel. Den är en medelväg mellan solens ljus och nattens mörker och sfären mellan det medvetna och det omedvetna.

Performancen på 3:e Våningen är en förkortad version av verket som turnérat internationellt under 2016 med Sverigepremiär under Göteborgs Dans och Teaterfestival.

 

Läs mer

 

 

Lördag 19 november kl 14:00

STAFFAN SVENSSON & GUN LUND

Improvisation

 

Improvisation i dans och musik med Staffan Svensson, trumpet och Gun Lund, dans.

 

Staffan Svensson är en av Sveriges skickligaste jazztrumpetare och har verkat på den skandinaviska och europeiska jazz-/improvisationsscenen i ett par decennier. Han spelar i såväl akustiska och elektroniska sammanhang och inom olika genrer – nutida musik, dans, kammarmusik, electronica m.m. På 3:e Våningen bjuder han på ett improviserat stycke i stenträdgården.

Koreografen Gun Lund dansar i kläder av japanske modedesignern Issey Miyake, känd för sina tekniskt och konstnärligt avancerade plagg. Bland stenar och gruslandskap söker musiken sin form i rummet och dansen möter upp med inlevelserikt, skulpturalt uttryck. Det är stillsamt vackert och otroligt meditativt att betrakta.

 

Hemsida Staffan: www.staffansvensson.com

Hemsida Gun: www.emc2dance.com

 

 

 

Lördag 26 november kl 14:00

LISA NORDSTRÖM

Sonica Sequence Remix

 

Vi är mycket glada över att gästas av Lisa Nordström, musiker och producent, denna lördag. Lisa Nordströms arbete kännetecknas av en unik mix av elektroniska, akustiska instrument och röst. Hon arbetar genomgående med att skapa musikaliska helhetsupplevelser och publika situationer där hon möter andra musiker och konstnärer i improvisation och komposition. Musiken är svår att genrebestämma och rör sig sömlöst mellan komposition, improvisation, vokal musik, elektronisk musik, pop och avantgardistisk ljudkonst. Genom att mixa elektroniska instrument och akustiska ljud med röst och instrument som basflöjt, cittra och ljudande objekt skapar hon helt unika ljudvärldar och har under åren utvecklat ett personligt sound och tillvägagångssätt.

 

Tillsammans med Pether Lindgren (Ajabu!) driver hon det internationella film- och musikprojektet Sonica Sequence med platsspecifika improviserade sessions med lokala musiker på nya spelplatser runt omkring i världen. Projektet gästade Japan i april 2016, och på 3:e Våningen bjuds vi bla. exklusivt på live-bearbetat ljud och filmmaterial från projektet. Kom och låt dig inspireras av denna mycket spännande artist.

 

Hemsida: www.sonicasequence.com

 

 

 

Lördag 3 december kl 14:00

CHRICHAN LARSON

Växelspel i backspegeln

 

Längd: ca 45 minuter

 

Konsert med cellisten Chrichan Larson som spelar verk av tre nyskapande kompositörer.

 

Jan W Morthenson - Wechselspiel (1960)

Toshiro Mayuzumi - Bunraku (1960)

Iannis Xenakis - Nomos Alpha (1967)

 

CHRICHAN LARSON (född 1956) studerade cello för Gustav Gröndahl vid Musikhögskolan i Stockholm, erhöll solistdiplom 1974 och studerade vidare för Paul Boufil i Paris samt Reine Flachot och Mstislav Rostropovich i Basel. Han har varit verksam i flera orkestrar i Sverige, bland annat som solocellist i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, och i Ensemble Inter-Contemporain i Paris 1983-89.

 

Chrichan Larson är en framstående kammmarmusiker, vars namn är knutet till ensembler som Trio des Lyres, Ma Stockholm Broken Consort, Fluxkvartetten och KammarensembleN. Som tonsättare är han i allt väsentligt självlärd; han fick dock lektioner av Hans Eklund under studieåren i Stockholm, samt av Gerald Bennet i Basel. Han har främst komponerat kammarmusik för diverse konstellationer, samt sinfoniettaverk som Lissages och Tre campi.

 

 

 

Lördag 14 januari 2017 kl 14:00

ISA-MARIA KVENSLER

Japansk teceremoni

 

Dags för sista Japanlördagen för säsongen! Under hela hösten har vi levandegjort vår japanska trädgård med flera spännande akter. Ta en paus från omvärlden och landa en stund i vår japaninspirerade oas. Denna gång bjuder musikern, dansaren och koreografen Isa-Maria Kvensler på en ny tolkning av den traditionella japanska teceremin.

 

På vilket vis kan en japansk te-ceremoni vara aktuell i vår moderna, västerländska sättning? Kan vi finna essensen av ceremonin och inkludera den i vår vardag? Isa-Maria tar, med hjälp av tal och rörelse, med publiken genom ceremonins historia. Vi landar även i nutiden och försöker förstå ceremonins funktion och plats idag.

 

Isa-Maria Kvensler är en musiker, dansare och koreograf från Göteborg med bas i Stockholm. Har samarbetat med livekonstkollektivet MELO (Stockholm) och driver sedan 2012 även egna konstnärliga projekt.

 

 

 

 

3:e Våningen, Sockerbruket 9, S-414 51 Göteborg, Sweden.

Tel: +46(0)702–721771

E-post: kontakt(at)3vaningen.se

 

© 3:e Våningen 2017

 

FACEBOOK

INSTAGRAM

NYHETSBREV

Öppet

Utställningen är öppen ons–sön kl 12–16. Fri entré

 

Lördagsprogrammen startar kl 14:00 och är kortare program om ca 20 min (om inte annat anges).   Valfri entréavgift - en efter förmåga upplevelsebaserad donation.