2016
v 50 Olof Persson i Koreografisk Journal #4
I senaste numret av Koreografisk Journal har nio skribenter utifrån olika frågeställningar, erfarenheter och perspektiv, granskat och skildrat sitt personliga förhållningssätt till dokumentation. Det är nio motstridiga texter där förståelsen för dokumentationens betydelse som praktik, objekt och historieskrivning står sida vid sida; kritiskt kommunicerande med varandra.
Olof Persson skriver i sin artikel om dans som tecknad serie med det pågående projektet ”Movement Drawings”. Projektets konstnärer Camilla Boström, Marcelo Romero, Lina Brunhage och Johan Björkegren medverkar i artikeln med bilder från arbetsprocessen.
Koreografisk Journal är en ny tidning om koreografi som konstområde och ges sedan 2013 ut av Koreografiska Konstitutet.
Köp Koreografisk Journal #4 i 3:e Våningens butik. Se www.koreografiskakonstitutet.se för ytterligare försäljningsställen och mer info om tidningen och Koreografiska Konstitutet.
Johan Björkegren, 2016. Förstudie serieteckning i kol på ark.
v 47 E=mc2 Danskonst till Vitryssland
Gun Lund och E=mc2 Danskonst reser till Vitebsk i Vitryssland och gästspelar med verket Ice Angels. Festivalen Vitebsk International Competition of Modern Choreography pågår 24-27 november 2016.
Ice Angels i koreografi av Gun Lund.
Dansare: Gunilla Jansson, Olof Persson och Åsa Thegerström.
Med stöd från Svenska Institutet.
Hemsida: www.artmark.mm.by/eng/links/ifmc.htm
E=mc2 Danskonst: www.emc2dance.com
v 46 En workshop i AI, empati och dans
What connection can artificial intelligence (AI) have to dance performance and creation?
Delta i en workshop kring AI, empati och dans i 3:e Våningens Studio 10 och 11 december. Workshopen hålls av dansaren Valencia James och AI-forskaren Alexander Berman, med gäster.
Ingen avgift. Anmäl ditt intresse senast 25 november.
Mer info finns här: dancingopportunities.com/workshop-on-ai-empathy-and-dance
v 37 Fabrice Dugied - Hyllning i Paris
16-17 september genomförs en minnesföreställning på danscenen Le Regard du Cygne i Paris. Under två kvällar hyllas den i våras bortgångne koreografen Fabrice Dugied. Från Göteborg medverkar Olof Persson, en av 3:e Våningens konstnärliga ledare.
Nedan kan du se en kort film från Fabrice Dugieds framträdande i 24 kvadrat - Klonen, DalsLånged 2007.
v 32 E=mc2 Danskonst till Kalvfestivalen 2016
E=mc2 Danskonst gästar återigen Kalvfestivalen med en pilgrimsvandring. Söndag 14 augusti kl 10 skapar dansarna rörelseupplevelser utefter Pilgrimsleden i Kalv.
Kalvfestivalen, som arrangerats varje år sedan 2004, är en internationell mötesplats för utveckling av nutida konstmusik. Läs mer på festivalens hemsida: www.kalvfestival.se
v 26 Gun Lund och Olof Persson på Konstvågen 2016
Helgen 6-7 augusti pågår Konstvågen i Öckerö kommun - en konstrunda där ett hundratal konstnärer öppnar sina ateljéer, hem och sjöbodar. I år bjuder Burö på spännande danskonst med havet och klipporna som fond. Gun Lund framför ett solo ur verket Capsulae som spelades vid Kalvfestivalen samt Carlstens Fästning i Marstrand förra sommaren. Olof Persson ställer ut en ny serie bilder och videoverk och bjuder också på dans i form av koreografiska experiment från arbetet med en kommande föreställning.
Plats: Burö, Öckerö kommun
Datum & tid: Lördag 6 augusti och söndag 7 augusti kl 14.00 och 16.00
Framträdandet samt resan till ön tar sammanlagt ungefär en timma.
Fri entré och båttransport från Hälsö 30 min före varje framträdande. För mer information vänligen kontakta info@3vaningen.se eller 3:e Våningen på 0706-602338.
Konstvågens hela program finns att läsa här: www.ockero.se/kulturturismochfritid/kultur/konstvagen
v 24 Gun Lund i Kulturnytt i P1
I samband med föreställningsserien Tvärsnitt i maj passade Kulturnytt på att samtala med 3:e Våningens konstnärliga ledare Gun Lund om förutsättningarna för det fria danslivet i Göteborg.
"Det bubblar litegrann. Och jag skulle önska att det inte lägger sig utan att man möter den där entusiasmen. Med nuvarande resurser gör den fria danskonsten mer än man någonsin kan begära, man uppfyller allt, det går inte att komma längre med de här resurserna."
Lyssna på hela inslaget här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6448451
v 23 Gun Lund till Gdansk Dance Festival 2016
Gun Lund reser till polen och sitter i juryn för The Solo Dance Contest på Gdansk Dance Festival som går av stapeln 8-12 juni 2016. Tävlingen är öppen för professionella utövare av nutida dans och nutida ballet med bas i Europa. Tävlingen bedöms av en välrenommerad internationell jury.
Läs mer om festivalen: http://gdanskifestiwaltanca.pl
v 17 Dansens dag på 3:e Våningen
2016 inleds en satsning på den professionella danskonsten i Sverige. Det firas i Göteborg på Dansens dag den 29 april.
Inbjudna är Koreografer, dansare, producenter, arrangörer, scener, organisationer och myndigheter som arbetar med dans. Syftet är att sprida kunskap om den nya danspolitiken och att samtala om vad som planerats och ska göras. På 3:e Våningen kommer du kunna ta del av föreläsningar och samtal. I samband med detta inviger vi också vårt nya dansbibliotek.
v 17 Supermarket Art Fair - tack för den här gången!
Vi tackar för en mycket spännande mässa! Här är vår konstnärliga ledare Olof Persson, en av våra utställande konstnärer Sara Lo Af Ekenstam och Eric Maiers Saline från Grafik i Väst Gallery i ett "print performance". I vår monter i bakgrunden syns verk av Sara Lo och Andreas R Andersson.
Ses nästa år igen!
v 16 3:e Våningen i Danspodden Isadora
För några veckor sedan gästades vi av underbara Danspodden Isadora som varje vecka levererar inspirerande poddavsnitt om modern dans i alla dess former. 3:e Våningens konstnärliga ledare Olof Persson, Gun Lund och Lars Persson samtalade med Isadoras Anita Emthén om danskonst, visioner, projekt med mer.
Lyssna på http://www.isadorapod.com/avsnitt/2016/4/21/avsnitt-21-3e-vningen
v 16 3:e Våningen på Supermarket 2016
3:e Våningen finns på plats på SUPERMARKET - Stockholm Independent Art Fair 2016. Kom och säg hej till oss i vår monter och se verk av Sara Lo Af Ekenstam och Andreas R Andersson!
Supermarket är en internationell mässa för konstnärsdrivna gallerier, projekt och aktörer.
Läs mer på supermarketartfair.com
v 15 Fabrice Dugied 1963–2016
Den franske dansaren, koreografen och vår själsfrände Fabrice Dugied avled hastigt i Paris i början av april 2016. Han växte upp i en konstnärlig familj där modern var en välkänd danskritiker och den unge Fabrice fick redan tidigt träffa alla de stora legenderna inom dansen. Hans stora inspirationskälla i ungdomen var "Nik" Alwin Nikolais som lärde honom jazzdansens grunder. Hans nyfikenhet förde honom till Meredith Monk, Trisha Brown och andra företrädare i New York. Fabrice gick dock sin egen väg, hade ett unikt rörelsespråk. Ingen trodde egentligen att denne speciella scenpersonlighet skulle kunna dansa - men han trollband ofta publiken. Med humor, glimten i ögat och ibland absurda idéer skapade han sin danskonst. Han hade dock alltid nära till de stora gestalterna inom dansen, Harald Kreutzberg, Anna Pavlova (som han skrivit en bok om), Kasuo Ono, Anna Halprin ...
Intresset och ömsintheten för en äldre generation som gått före var genuin. För 30 år sedan skapade han tillsammans med Amy Swanson dansscenen Le Regard du Cygne uppe i Belleville i Paris. Den är en del av hans livsverk. Vi mötte Fabrice 1995 och han blev snabbt en del av vår dansfamilj och var en viktig person inom det internationella koreografnätverket ”Dance Across Borders". De senaste åren ägnade han sig åt att förvalta och offentliggöra moderns samlade arkiv, artiklar och bandade intervjuer med dansens förgrundsfigurer. Fabrice Dugied har uppträtt i Sverige ett tiotal gånger såväl med större verk som L´Outrage (Atalante 1996) som intima soloverk Deconstruction du lego (24 kvadrat och 24 kvadrat - Klonen).
Fabrice sörjs av en stor internationell vänkrets, sambon Didrieck Hofland och hunden Vicky Fox. Han blev 52 år gammal.
Fabrice Dugied framträder utanför Rönnängs Bygdegård sommaren 2009. / Foto: Lars Persson
v 14 Olof Persson i Koreografisk Journal #4
I fjärde utgåvan av tidskriften Koreografisk Journal skriver Olof Persson om den nystartade tvärdisciplinära processen Movement Drawings. Ett projekt som bearbetar dans som tecknade serier i samarbete med konstnärerna Camilla Boström, Marcelo Romero, Lina Brunhage och Johan Björkegren. Artikeln beskriver det inledande arbetet av sammankopplingen av de två konstnärliga disciplinerna; en tredimensionell som sker flyktigt i ögonblicket och en tvådimensionell som präntas ner på papper. En dokumentation i flera skikt om projektets teoretiska och praktiska underlag med historiska och samtida referenser. Från traditioner med illustrationer, bildspråk och serieteckning, till svårigheterna att dokumentera dans och om flera generationer bildkonstnärers och koreografers arbeten.
Koreografisk Journal ges sedan 2013 ut av Koreografiska Konstitutet, med redaktörerna Marie Fahlin och Rebecca Chentinell. Det fjärde numret på temat dokumentation utkommer under våren 2016. Se Koreografiska Konstitutets sida för utgivningsdatum och distribution.
v 12 Scenkonstguiden tipsar om Emballage på 3:e Våningen
Scenkonstguidens Sara Östebro tipsar om föreställningen Emballage som har premiär på 3:e Våningen 18 mars kl 19:00.
”Ena dagen gympadoja, andra dagen romantisk tygsko, tredje dagen platå. Jag vet inte hur det var för er, men min tidiga ungdomstid bestod av ett ständigt skiftande mellan olika karaktärer. Ett identitetssökande med hjälp av klädkoder och accessoarer. Ni vet, känslan av att drapera sig i mjuk sammet och helt plötsligt förvandlas till en mystisk poet. Eller hur plötsligt en helt ny, stenhård, Sara dyker upp i de där coola kängorna med stålhätta.
E=mc2 Danskonsts nya dansverk Emballage handlar om just detta, om leken med vår självbild genom attityd, rörelse, klädsel och stil. Om att tillhöra och sticka ut. Jag hoppas på flertal ombyten, lekfullhet och djupaste allvar!”
Läs mer: scenkonstguiden.se/veckotips-gbg
v 11 Artikel om Emballage i Göteborgs-Posten
Fin artikel i Göteborgs-Posten om Emballage. Nu räknar vi ner timmarna till premiären!
Några biljetter finns ännu kvar. Varför inte ta en solig fredagspromenad längs Röda Sten-kajen och sedan landa här hos oss på 3:e Våningen och se massa bra dans? Efter föreställningen serverar vi i vanlig ordning lättare tilltugg med möjlighet att dröja kvar en stund och prata med medverkande dansare och koreograf.
Se och läs artikeln här och här
v 10 Olof Persson Projects till Uppsala Konserthus
Ljudkonstnären Kajsa Magnarsson är ny medarbetare till Olof Persson Projects. Samarbetet inleds med verket Untitled vid årets upplaga av festivalen K.R.O.P.P på Uppsala Konserthus 19 mars, i en platsspecifik föreställning och konsert på husets inglasade övergång.
Kajsa Magnarsson är bosatt och verksam i Göteborg. I sitt eget konstnärliga arbete med kompositioner använder hon sig av attribut som överfallslarm, strap-ons, syntheziser med mera. Verk har framförts live i Göteborg, London och Berlin. 2016 har hon tilldelats Göteborgs Stads Kulturstipendium.
Festivalen K.R.O.P.P cureras av koreografen SU-EN i samarbete med UKK. I årets tema Kropp möter ljudkonst medverkade även Anna Westberg med Morphony/Joel Brindfalk, SU-EN Butoh Project med Ryoko Akama, Lotta Melin med Anna Lindal och Emma Ribbing med Silas Bieri.